Er bestaan duizenden verschillende kaartspellen in de wereld. Alleen al met een gewoon pak kaarten kunnen er al honderden verschillende spellen gespeeld worden. Daarnaast zijn er vooral de laatste 50 jaar enorm veel leuke kaartspellen bijgekomen.

Wanneer de eerste kaartspellen zijn ontstaan is niet helemaal duidelijk maar er word aangenomen dat vlak na de uitvinding van het papier de eerste kaarspellen in het oude China opdoken.

De meeste gespeelde kaartspellen?

Poker
Blackjack
Uno
Klaverjassen
Pesten

De historie van kaartspellen

Het is niet bekend wanneer het kaartspel exact is ontstaan. Er word aangenomen dat na de uitvinding van het papier in China de eerste kaartspellen daar zijn ontstaan. Helaas zijn de spellen van toen niet bewaard gebleven.. Het oudst tegenwoordig bekende Chinese kaartspel dateert uit de 17e eeuw, terwijl in China reeds in de zevende eeuw gespeeld werd met papieren speelkaarten.

De eerste kaartspellen hadden veel gelijkenis met domino en waren vooral op nummers gebaseerd en lijken een beetje op de tegenwoordige speelkaarten.

Chinese “geldkaarten” hebben zelfs een nog grotere gelijkenis met westerse speelkaarten. Er waren vier soorten, in waarden van 1-9 en 2-9.

Kaartspellen zijn waarschijnlijk via Marco Polo vanuit China naar Europe gebracht al is daar geen officieel bewijs van de eerste kaartspellen die genoemd worden in Spanje dateren uit de 14e eeuw.

De eerste kaartspellen in europe hadden al dezelfde symbolen als tegenwoordig met een bepaalde symboliek.

  • De bekers of harten symboliseren de geestelijke stand.
  • De zwaarden, schoppen of pieken symboliseren de adel of militaire stand.
  • De munten, cirkels, bellen, pompoenen, ruiten of koeken symboliseren de kooplieden.
  • De polostokken, staven, knotsen, eikels of klaveren de boeren.