Carcassonne

Carcassonne is een veel gespeeld bordspel

Op zoek naar een spannend en leuk bordspel? Koop Carcassonne het spel dat in 2000 in vele landen als spel van het jaar werd uitgeroepen (niet in Nederland) .

Het basisspel Carcassonne heeft eenvoudige spelregels en toch voldoende diepgang. Wat is het doel van het Carcassonne spel?

De spelers moeten gezamenlijk de Franse stad Carcassonne opbouwen. Het is een stad met steden, kloosters, wegen en weiden.

Hoe scoor je punten met Carcassonne? Door horigen in te zetten scoren de spelers punten voor afgebouwde projecten. Bij dit spel speelt een vleugje geluk ook een rol. Daardoor heeft iedere speler tot het einde van het spel de mogelijkheid om mee te doen om de winst.

Carcassonne moet worden voorbereid

Er kan natuurlijk niet direct begonnen worden met het spelen van het spel. De starttegel moet open op tafel worden gelegd. De overige tegels moeten worden geschud. Vervolgens worden de tegels in gedekte stapeltjes op tafel gelegd. De spelers krijgen ieder 7 horigen in hun eigen kleur. 

Het vergaren van punten

De spelers kunnen tijdens het spel Carcassonne punten vergaren. De winnaar is de speler die de meeste punten heeft vergaard. Dit bordspel wordt met de klok mee gespeeld? Heeft een speler een beurt? Dan neemt hij een landtegel van een van de op tafel liggende gedekte stapeltjes met landtegels.  Hij moet deze landtegel aanleggen bij een van de door de spelers van het spel gelegde landtegels. Op deze door hem aangelegde landtegel mag de speler één horige zetten. De soort horige moet passen bij de tegel. Een tegel hoort bij een bepaald project. Voorbeelden van projecten zijn kloosters, wegdelen, stadsdelen en/of stukken weide. Er mag in principe maar een horige op een project staan. Worden er twee onafgebouwde delen aan elkaar gebouwd? Dan staan er mogelijk toch twee horigen op een project. Welke speler krijgt direct punten? De speler die de meeste horigen op een afgebouwd project heeft geplaatst. Het aantal punten dat een speler krijgt verschilt overigens per project. Zijn alle tegels gelegd? Dan is het spel afgelopen. De winnaar van het spel is, zoals al eerder opgemerkt, de speler die de meeste punten heeft vergaard.

Het tellen van de punten

Hoe worden de punten geteld als Carcassonne is afgelopen? Voor alle niet afgebouwde steden, kloosters en wegen krijgt een speler 1 punt per wapen en 1 punt per tegel op. De boeren moeten ook worden geteld. Ligt er een afgebouwde stad in het betreffende weiland? Dan krijgt een speler 4 punten.

Carcassonne is een basisspel met uitbreidingen

Veel mensen krijgen na het kopen van het basisspel Carcassonne niet genoeg van het spel. Die mensen kunnen kiezen voor een uitbreiding. 

De eerste mini-uitbreidingen van Carcassonne zijn de Rivier en de Abt. De uitbreiding de rivier bestaat uit 12 tegels met ieder een afbeelding van een stukje van een rivier. Heeft een speler de tegel met de bron van de rivier op tafel gelegd? Dan kunnen de spelers om beurt een stukje van de rivier op tafel leggen. Er wordt afgesloten met een tegel met het meer.

De Abt is de tweede mini-uitbreiding van Carcassonne. Bij deze uitbreiding hebben de mooie tuinen op de fraai gekleurde tegels een functie gekregen. Op een door hem aangelegde tegel met een klooster of een tuin mag een speler een abt zetten. Is een tuin rondom helemaal met tegels omgeven? Dan krijgt de speler 9 punten.

Van dit spel, dat vaak een van de beste bordspellen van dit moment wordt genoemd, zijn inmiddels diverse grotere uitbreidingen verschenen. Enkele bekende Carcassonne uitbreidingen:

  • Kathedralen & Herbergen
  • Kooplieden en Bouwmeesters
  • Burgemeesters en Abdijen
  • De toren
  • Schapen en Heuvels
  • Bruggen, Burchten en Bazaars
  • De Draak, de Fee & de jonkvrouw

In deze laatstgenoemde uitbreiding zitten 6 tegels met een afbeelding van een vulkaan. De draak komt tot leven als een van die tegels in het spel komt. De draak gaat op jacht als een van de spelers de tegel met het draakicoon krijgt. De draak zet dan 6 stappen. De draak mag niet op de tegel komen waarop de goede fee staat.

Carcassonne Junior

Het bordspel Carcassonne is geschikt voor spelers vanaf circa 8 jaar. Ook jonge kinderen kunnen dit spel spelen. Er kan voor deze kinderen een vereenvoudigde versie van het basisspel worden gekocht. Deze vereenvoudigde versie is geschikt voor kinderen vanaf 4 tot circa 8 jaar. De spelers van deze versie krijgen 8 houten speelstukken. Met deze speelstukken moeten de speler een weg afbouwen. Is er een weg afgebouwd en staat de kleur van een speler erbij? Dan mag die speler een van zijn speelstukken op de weg zetten. Welke speler wint? De speler die het eerste al zijn speelstukken op de landschapstegels van het spel heeft gezet.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.